Så använder du PEPPOL i Odoo för att skicka och ta emot e-fakturor

3 October 2024 by
Så använder du PEPPOL i Odoo för att skicka och ta emot e-fakturor
Martin Wilderoth
| No comments yet

I dagens alltmer digitaliserade affärsvärld har elektronisk fakturering (e-fakturering) blivit en självklarhet för att effektivisera verksamheten och följa lagar och regler. För företag som handlar med offentliga myndigheter eller som har internationella kunder och leverantörer är PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online) ett viktigt nätverk för att kunna skicka och ta emot e-fakturor smidigt och säkert. Med Odoo kan du nu enkelt använda PEPPOL, och som grädde på moset erbjuder Odoo en gratis PEPPOL Access Point.

I denna bloggpost går vi igenom vad PEPPOL är, hur Odoo stödjer nätverket och vilka fördelar du får genom att integrera PEPPOL med Odoo.

Vad är PEPPOL?

PEPPOL är ett internationellt nätverk för standardiserad elektronisk dokumentutväxling. Det underlättar handel mellan företag och myndigheter över nationsgränser genom att tillhandahålla standardiserade format för fakturor, order, leveransdokument och andra affärsdokument. PEPPOL har blivit särskilt viktigt inom den offentliga sektorn, där många europeiska länder, inklusive Sverige, har gjort det obligatoriskt att använda PEPPOL för fakturering mot offentliga myndigheter.

Med PEPPOL blir det enklare att uppfylla de nationella krav på elektronisk fakturering som nu införts i många länder, och det hjälper företag att undvika att behöva hantera olika faktureringsformat för olika länder eller kunder.

Odoo och PEPPOL: En smidig lösning med gratis Access Point

Odoo är ett kraftfullt affärssystem som erbjuder en komplett uppsättning verktyg för att hantera allt från bokföring till lager och kundhantering. Genom att inkludera PEPPOL-stöd med en gratis Access Point i sitt system, gör Odoo det möjligt för företag att skicka och ta emot PEPPOL-kompatibla e-fakturor utan att behöva investera i en extern tjänsteleverantör.

Här är några av de största fördelarna med att använda PEPPOL i Odoo:
  1. Gratis PEPPOL Access Point: Odoo har en inbyggd PEPPOL Access Point, vilket innebär att du kan ansluta till PEPPOL-nätverket utan extra kostnader. Du slipper alltså betala för en extern Access Point-leverantör, vilket gör det både kostnadseffektivt och enkelt att komma igång med e-fakturering via PEPPOL.
  2. Standardiserade e-fakturor: Odoo använder PEPPOL BIS Billing 3.0, den standard som krävs för att skicka och ta emot e-fakturor via PEPPOL-nätverket. Detta säkerställer att fakturorna är kompatibla med kraven i de flesta europeiska länder, inklusive de krav som gäller för fakturering till offentliga myndigheter.
  3. Automatiserad fakturering: Med Odoo kan du automatisera hela faktureringsprocessen. Fakturor kan genereras och skickas automatiskt till PEPPOL-nätverket, och fakturor som tas emot genom PEPPOL integreras direkt i ditt Odoo-system för smidig hantering.
  4. Efterlevnad av regler: Genom att använda PEPPOL i Odoo följer du de senaste reglerna för elektronisk fakturering. Detta är särskilt viktigt för företag som arbetar med offentliga upphandlingar eller har kunder och leverantörer i olika europeiska länder där PEPPOL-fakturering är ett krav.
  5. Effektiv integration med andra Odoo-moduler: PEPPOL-stödet är fullt integrerat med Odoo's övriga moduler, såsom bokföring, försäljning och lagerhantering. Detta innebär att fakturor som skickas och tas emot via PEPPOL enkelt kan kopplas till företagets orderflöden, lagerstatus och betalningsinformation.

Så här kommer du igång med PEPPOL i Odoo

Att börja använda PEPPOL i Odoo är enkelt. Här är några steg som hjälper dig att komma igång:

  1. Aktivera PEPPOL-funktionen i Odoo: Först och främst måste du aktivera PEPPOL i Odoo genom att gå till inställningarna för fakturering och aktivera PEPPOL Access Point. Odoo erbjuder en smidig guide som hjälper dig igenom denna process.
  2. Skapa och skicka e-fakturor: När PEPPOL är aktiverat kan du börja skapa fakturor i Odoo och skicka dem direkt via PEPPOL-nätverket. Fakturorna följer PEPPOL BIS Billing 3.0-standarden, vilket innebär att de är redo att skickas till kunder både i Sverige och internationellt.
  3. Ta emot e-fakturor: Odoo gör det också möjligt att ta emot e-fakturor från leverantörer och andra företag via PEPPOL-nätverket. Fakturorna importeras automatiskt till Odoo och kan hanteras precis som andra fakturor i systemet.

Sammanfattning

Att använda PEPPOL i Odoo är en kraftfull lösning för företag som vill effektivisera sin fakturering och samtidigt följa de senaste lagkraven för elektronisk fakturering. Genom Odoo's gratis PEPPOL Access Point slipper du extra kostnader och kan enkelt skicka och ta emot e-fakturor på ett säkert och standardiserat sätt. Tack vare integrationen med Odoo's övriga moduler blir PEPPOL en naturlig del av dina affärsprocesser, vilket sparar tid och minskar risken för fel.

Kom igång med PEPPOL i Odoo idag och ta nästa steg mot en mer digital och effektiv faktureringsprocess!

Så använder du PEPPOL i Odoo för att skicka och ta emot e-fakturor
Martin Wilderoth 3 October 2024
Share this post
Archive
Sign in to leave a comment